B E C O M E 
Y O U R  O W N 
G U R U

MEDITATION

 

Bild: Google

 

Större delen av vårt liv ligger utanför vår kontroll. Det vi däremot kan ta kontroll över är vårt sinne.

 

Meditation hjälper oss att få kontakt med vårt inre, uppnå mental klarhet och skapa känslomässig stabilitet och ett inre lugn. Meditation är en central del inom yogan och är även det som yogan grundar sig i. Från början mediterade människor för den spirituella effekten, medan man i dagens samhälle uppskattar tekniken även utanför spirituella kretsar. Meditation används idag bland annat inom skola, affärsvärlden samt  inom hälso-och sjukvården.

Meditation hjälper oss att bli mer närvarande och medvetna i nuet. Vi lär känna oss själva på djupet, medvetandegör våra vanor och tankemönster, minskar stress och ångest, skapar större acceptans och självdisciplin, öppnar upp våra sinnen, expanderar vårt hjärta, listan kan göras lång och det finns flertalet moderna studier som visar psykiska och fysiska fördelar med meditation. Regelbunden meditation höjer kvaliteten på våra liv och dörrar som man tidigare inte visste fanns, öppnas upp inom en.

 

För mig är meditation en ingång till mitt högre medvetande – dörren till min själ.

 

Alla kan lära sig att meditera. Man behöver inte vara andlig, troende eller leva som en munk för att meditera. Det finns flertalet olika tekniker inom meditation och det finns något för alla. Man kan t.ex. meditera genom att koncentrera sig på ett föremål, uttala ett mantra, utöva olika andningstekniker, uppmärksamma olika sinnen, fokusera på chakran, lyssna till musik, vägledd meditation, meditation i rörelse etc. De olika teknikerna kan även ha olika syften. Det jag rekommenderar är att börja med den meditationsteknik som tilltalar dig samt ha ett stort tålamod, kärlek och acceptans till dig själv längs vägen. Det kan även vara bra att ta hjälp av en erfaren meditationslärare om man inte vet hur man ska börja eller om man vill ha hjälp med att hantera det som dyker upp inom en i samband med meditationen.

Effekten av meditation beror till stor del på vad man vill få ut av det, vad syftet med meditationen är. Meditation är precis som med vilken träning som helst, för att bli bra på det och lättare hamna i ett meditativt tillstånd, så behöver man öva regelbundet. Ju oftare man mediterar, desto mer fördjupas ens upplevelse. Meditation är en kvalitetstid med dig själv och enligt mig ett djupt, fantastiskt äventyr som fortsätter livet ut.

 

Var nyfiken på dig själv och livet. Börja där du är ♥

 

Kärlek, Fanny